Rechtsbijstandsverzekering afsluiten of rechtshulp on demand? Wat is het verschil tussen beide opties? Hoewel beide diensten als doel hebben om jou te helpen bij juridische conflicten, zijn er verschillen in de manier waarop ze werken. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste verschillen tussen rechtsbijstandsverzekering en rechtshulp on demand. Zo maak je de beste keuze als je juridische hulp nodig hebt.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering waarmee je recht hebt op juridische bijstand als je een geschil hebt. Er zijn vaak verschillende dekkingen waaruit je kan kiezen, zoals verkeersrechtsbijstand of arbeidsrecht. Als je dan verzekerd bent, maak je gebruik van de diensten van een jurist of advocaat die in dienst is van de verzekeraar. Als je dat verwacht nodig te hebben, kan je dus een rechtsbijstandsverzekering afsluiten

Voordelen rechtsbijstandverzekering

De voordelen van een rechtsbijstandsverzekering zijn dat je altijd juridische hulp tot je beschikking hebt en dat je geen onverwachte kosten hebt als je te maken krijgt met een juridisch conflict. Bovendien kan je in veel gevallen vertrouwen op de expertise van de juristen die in dienst zijn van de verzekeraar.

Wat is rechtshulp on demand?

Rechtshulp on demand is een andere optie voor juridische hulp. Bij dit soort rechtshulp schakel je via een app of website juridische hulp in op het moment dat je het nodig hebt. Je hebt dan direct toegang tot een jurist die je kan adviseren over de beste aanpak en eventueel een brief voor je opstelt. Hierbij betaal je een vast bedrag per vraag of dienst die je afneemt. 

Welke optie past het beste bij jou?

Of je nu kiest voor een rechtsbijstandsverzekering of rechtshulp on demand, het is belangrijk om goed te onderzoeken wat de verschillende aanbieders te bieden hebben. Bedenk vooraf welke rechtsgebieden voor jou belangrijk zijn en of je behoefte hebt aan bijvoorbeeld telefonisch advies of persoonlijk contact met een jurist. Als je sporadisch juridische bijstand nodig hebt (en dan met name voor kleinere zaken) kies je beter voor rechtshulp on demand. Ben je regelmatig betrokken bij juridische conflicten of verwacht je deze in de toekomst te krijgen, dan is een rechtsbijstandsverzekering afsluiten een betere optie.

Voordat je een besluit neemt: zorg ervoor dat je de voor- en nadelen goed op een rijtje hebt gezet en de aanbieders hebt vergeleken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Vraag daarom altijd een offerte aan en lees de voorwaarden goed door voordat je een verzekering afsluit.